Organist en Orgel                         

                                                         Coen Ruivenkamp

                                              Dirigent/organist

                

Orgel in de kerk O.L.V ten Hemelopneming te Prinsenbeek.

           

  

 

Info: Wout Kalkman  

Het pijpwerk van het orgel bestaat (uitgezonderd de met x gemerkte stemmen) uit het pijpwerk van het voormalige orgel van de gebrs. Franssen in de oude kerk van Prinsenbeek. Dit orgel had meer dan 30 stemmen en was mechanisch. De kas daarvan vond een andere bestemming (Wuppertal).
De klank van het huidige Verschuerenorgel (1966) is niet neo-barok en doet ons (gelukkig) veel herinneren aan het oude orgel van Franssen.

 

 

 

                                                                  De dispositie:

Man I:
Prestant 8
Bourdon 8
Oktaaf 4
Fluit 4
Oktaaf 2 (x)
Mixtuur 3-4st.(x)
Cornet 5st
Trompet 

 

 

Man II:
Holpijp 8
Prestant 4
Fluit 2
Quint 2 2/3 (oorspr. terts 1 3/5)
Vox humana 8’(x)

 

Pedaal:                 
Subbas 16   
Gedekt 8
Oktaaf 8
Prestant 43 Koppels       

 

 

 

 

         

  Beeks orgel uit stof herrezen    

De parochie van de H. Maagd Maria in Prinsenbeek kreeg in 1858 een nieuwe pastoor, Franciscus Maes. Hij moest een nieuwe kerk bouwen. En die kwam er, een jaar later. In 1964 is deze neo-gotische kerk gesloopt. Weinig attributen en relikwieën gingen mee naar het nieuwe kerkgebouw. Wel verhuisde het orgel mee, het aloude orgel dat recent een onderhoudsbeurt kreeg.  Over het Beekse orgel is niet zoveel bekend.                              

Wel weten we wat pastoor Maes in zijn Liber Memorialis in augustus 1874 schreef. Hij wilde zijn in 1859 gebouwde kerk graag voltooien met een mooi instrument. Hij wendde zich, schreef hij, tot de gebroeders Fransen van Roermond: ‘Van wier kunde en eerlijkheid ik vele getuigen had. Ik kwam met hen overeen om voor mijn kerk een orgel te maken voor F. 8000,= en de kast voor F. 1985,=, zodat behalve het kostgeld en logement voor de werklieden bij het plaatsen van het werk, nu het orgel F.10.000,= zal kosten. Volgens beloften zal mijn orgel omtrent september 1875 geplaatst worden’. Uiteindelijk werd dat dus 24 februari 1876. Die dag stroomden de eerste warme klanken van het gloednieuwe orgel over de hoofden van de Beekse gelovigen. Het orgel verhuisde in 1963 mee naar de nieuwe kerk, zij het in iets aangepaste vorm.

Het instrument kreeg, zoals een orgel betaamt, een prominente plek boven de entree van de kerk, boven het zangkoor in het oksaal. Gedurende de afgelopen vijf weken heeft het orgel van de kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Prinsenbeek voor het eerst een grondige onderhoudsbeurt ondergaan.
                                                                                                                                                              
Het orgel is helemaal uit elkaar gehaald en ontdaan van ruim veertig jaar stof. Elke pijp is gecontroleerd en beoordeeld.

Een flink aantal pijpen moest daarvoor terug naar het atelier van de orgelbouwer, Verschueren in Heythuyzen die veertig jaar geleden het orgel verhuisde. Vermeldenswaard is dat er ook een paar oude pijpen die nog onderin de kast van het orgel lagen, gebruikt zijn. Vervolgens is alles weer keurig opgebouwd. Het resultaat mag er zijn, meldt het parochiebestuur. Pastoor Piet Schakenraad: „Het scheelt zeker. Alles is hersteld en aangepast, je hoort geen bijgeluiden meer. Het orgel geeft weer een heel mooi geluid.“
We kunnen weer jaren van het orgel genieten“, meldt het parochiebestuur dat van mening is dat de kerkgangers het verschil duidelijk zullen horen.
Met dank aan Heemkundekring Op de Beek.    
 

bron: bn de stem                                                                                                                        

top dubbelklik